2012-04-23 09:04:59• hírek • Szatmár.ro

A Majtényi síkra hív a tárogató

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület április 28-án, szombaton 11 órai kezdettel huszonharmadik alkalommal rendezi meg „Az élő Rákóczi" néven hagyományossá vált majtényi síki megemlékezését.

A domahidai vasútállomás mögött található kuruc emlékmű előtt zajló idei rendezvény védnökei a Kárpát-medence népeinek közös történetét példázva  a romániai Szatmár  és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyék önkormányzatainak elnökei: Csehi Árpád Szabolcs és Seszták Oszkár.

A történelem-kutatás és a tudományos élet terén gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló két szomszédos megye múzeumainak igazgatói: Liviu Marta és Bene János történészek méltatják majd a nyolc évig tartó kuruc szabadságharc és a  301 éve a Majtényi síkon lezajlott fegyverletétel s az azt követő  Szatmári béke jelentőségét.

A Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuructoborzójával és Balogh Enikő helybeli lelkipásztor imájával induló megemlékezésre a térség több településének küldöttsége, műkedvelő tánc- és ének-csoportja jelezte részvételét.

Az emlékműnél díszőrséget a szilágysomlyói 16-os Báthory István cserkészcsapat tagjai állnak, ének- és táncszámaikkal a domahidai „ Kraszna" Közösségi Egyesület Tánccsoportja, a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes, a nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a nagykárolyi Rekettye Tánccsoport, az ópályi Horpácsik János Néptánccsoport valamint Kraszna Népdalkör, a szatmári Református Gimnázium vokálkórusa és a tyukodi Rezeda Nyugdíjas Klub, míg szavalatokkal a kismajtényi Balogh Roland Péter, a domahidai Kun Lizbet társaságában  a nagymajtényi Rózsa-Molnár testvérek: Friderika és Henrietta  teszi majd emlékezetessé az idei majtényi főhajtást.

Az EMKE alelnöke,  Muzsnay Árpád irányításával és közreműködésével zajló megemlékezés társszervezői a Domahidai „ Kraszna " Közösségi Egyesület, a Kismajtényi Református Egyházközség és Majtény Község Polgármesteri Hivatala.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: